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Administrative Interpretation No. 5.111-8004 GREENVILLE 
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LONNIE RANDOLPH. JR. 
ALTHOUGH SECTION 5 .111 DOES NOT REQUIRE CREDITOR T~LUMBIA 

WAIT TEN DAYS BEFORE PROCEEDING AGAINST A CONSUMER 
OR GOODS THAT ARE COLLATERAL IN CONNECTION WITH 
SUBSEQUENT DEFAULTS ON THE SAME OBLIGATION, OTHER 
CONSIDERATIONS MAY. 

You have asked whether Consumer Protection Code Section 5.111 
[S.C. Code Ann. §37-5-111 (Cum. Supp. 1979)] requires a credi­
tor who has once given notice of the right to cure in accord­
ance with Section 5.110 [S.C. Code Ann. §37-5-110 (Cum. Supp. 
1979)] to wait ten days before proceeding against the consumer 
or goods that are collateral when the consumer defaults again 
on the same obligation by failing to make a payment as required 
by agreement. 

Section 5.110 provides in pertinent part in subsection (1): 

With respect to a consumer credit transaction, after a 
consumer has been in default for ten days for failure 
to make a required payment and has not voluntarily 
surrendered possession of goods that are collateral, a 
creditor may give the consumer the notice described in 
this section .•• (Emphasis added) 

When the only default of the consumer on a consumer credit 
transaction is failure to pay on time, Section 5.111 prohibits 
a creditor from either accelerating maturity of the unpaid 
balance or enforcing a security interest in goods that are 
collateral until at least twenty days after giving notice of 
the consumer's right to cure. Subsection (2) of that section 
concerns subsequent defaults: 

With respect to defaults on the same obligation and 
subject to subsection (1), after a creditor has once 

iven a notice of consumer's ri ht to cure 
§37-5-110), this sect1on g1ves the consumer no right 

to cure and imposes no limitation on the creditor's 
right to proceed against the consumer or goods that 
ar~ collateral •••• (Emphasis added) 

Your question arises because when a consumer is late in mak­
ing his payments and the creditor wishes to send a notice of 
the consumer's right to cure under Section 5.110 to meet the 
requirements of Section 5.111, the creditor must wait ten days 
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after the instalment due date before sending the notice. But 
when a consumer is agai~ late making a payment, does the Con­
sumer Protection Code require a creditor to wait ten days 
before proceeding against either the consumer or the collat­
eral? You explained that many consumers and some attorneys 
view the delinquency charge sections as modifying the payment 
due date in the written agreement between the parties by pro­
viding a ten day so-called ''grace period." CPC §§2.203, 3.203 
[S.C. Code Ann. §§37-2-203 (1976), 37-3-203 (Cum. Supp. 1979)]. 
Instead, those sections only give the parties the opportunity 
to agree that a delinquency charge of not more than a given 
amount may be charged in connection with a precomputed consumer 
credit transaction if the consumer has not paid an instalment 
in full within ten days after its due date. A delinquency 
charge is thus a matter of agreement and without such an agree­
ment, no delinquency charge may be imposed regardless of how 
late a payment on a precomputed transaction may be. 

Likewise, default is a matter of agreement between the parties 
with its enforceability restricted to the two events listed in 
Section 5.109: (1) failure to make a payment as required by 
agreement and (2) significant impairment of the prospect of 
payment, performance, or realization of collateral. When the 
default is failure to make a payment as required by agreement, 
there is no general requirement in the Consumer Protection Code 
that the creditor wait ten days before exercising his rights 
upon default. If the parties have so agreed, default occurs 
when a payment is not made by or on the instalment due date. A 
delinquency charge, however, cannot be imposed until the pay­
ment has been in default for at least ten days after the in­
stalment due date in a precomputed transaction. Although 
default and delinquency are interrelated, they are two separ­
ate concepts. For instance, there can be a default without a 
delinquency (e.g., a consumer is about to flee the state with 
collateral with the intention to avoid his creditor) and there 
can be a default for late payment without incurring a delin­
quency charge (e.g., a consumer fails to pay his minimum 
payment on time in connection with a lender credit card account). 

The ten day waiting period prior to the time notice of the 
right to cure may be sent in the event of a late payment is 
included in the cure provisions to coincide with the ten day 
period b~fore the expiration of which a delinquency charge may 
not be imposed in connection with precomputed consumer credit 
transactions. No doubt a large percentage of defaults prompting 
creditors to send notice of the right to cure involves pre­
computed consumer credit transactions. The drafters realized 
this and required the ten day period to pass before notice is 
sent, to give the ~arties the opportunity to abide by their 
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delinquency charge agreement that an instalment is not "delin­
quent" for delinquency charge purposes until at lease ten days 
after its due date. See·official comment (1) to §5.110 of the 
Official 1974 Text of the Uniform Consumer Credit Code on which 
CPC §5.110 is based. 

Subsection (2) of Section 5.111 quoted earlier specifically says 
that the section imposes no limitation on the creditor's right 
to proceed against the consumer or the goods that are collateral 
in subsequent defaults. It is the opinion of this Department 
that a creditor, although limited by Consumer Protection Code 
Section 5.109 [S.C. Code Ann. §37-5-109 (Cum. Supp. 1979)] on 
default, Section 5.112 [S.C. Code Ann. §37-5-112 (Cum. Supp. 
1979)] on creditor's right to take possession after default, the 
written agreement between the creditor and the consumer, the 
requirement of good faith and concepts of course of dealing, 
usage of trade and course of performance when appropriate as set 
forth in the Uniform Commercial Code [S.C. Code Ann. §§36-1-203, 
36-1-205, 36-2-208 (1976)] in proceeding against the consumer or 
collateral in the event of a subsequent default, he need not 
observe a ten day waiting period under Section 5.111. However, 
while there is no specific requirement of the Consumer Protection 
Code that a creditor wait ten days after a subsequent default 
for failure to make a payment on time before accelerating the 
unpaid balance or repossessing or otherwise proceeding against 
the collateral, other factors may make the ten day delay 
prudent and even necessary. 

For example, if payments had been consistently accepted within 
the ten day period in a precomputed consumer credit transaction 
but one payment had not been received within the ten day period 
prompting a notice of the right to cure and a subsequent cure, 
a creditor's later failure to wait ten days for the consumer to 
pay or refusal to accept a payment tendered within the ten day 
period would certainly not be in good faith and might also be 
unconscionable conduct under Consumer Protection Code Section 
6.111 [S.C. Code Ann. §37-6-111 (Cum. Supp. 1979)]. Addition­
ally, if the customary practice in the consumer credit industry 
or a segment of it is to accept payments tendered within the 
ten day period in accordance with the delinquency charge agree­
ment and to wait at least ten days after the due date before 
acceleration or repossession, creating a reasonable -expectation 
of consuJTiers that it is permissible to wait up to ten days 
after an' instalment is due before paying it, contrary action 
by a creditor may result in unfair surprise. 

In summary, there is no general requirement in the Consumer 
Protection Code that a creditor wait ten days after an in-
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-stalment due date before proceeding against a consum~r or 
collateral when a notice of the right to cure has been sent 
with respect to a previous default. However, without unusual 
circumstances justifying quick action by the creditor, failure 
to wait ten days before proceeding when the only default is 
failure to make a timely payment may result in a finding of 
lack of good faith or unconscionability on the creditor's part 
by a court or the Administrator because of the creditor's hasty 
action. 
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