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A CREDITOR MZ\Y NOr COUNT A CURED DEFAULT AS ONE OF THE 'IWO DEFAULTS 
AUTHORIZING CONVERSION TO INTEREST BEARING ACCOUNT UNDER SECI'ION 
37-3-203{ 4). 

You asked whether a lender has an absolute right to convert a precomputed con­
sumer loan to one in which the loan finance charge is based on the unpaid 
balances after any two installments or parts thereof are in default for ten 
days or rrore, or alternatively, whether the creditor's right to convert might 
be effected by the cure provisions of Sections 37-5-110 and 37-5-111. 

South Carolina Code Ann. § 37-3-203(4) (1976 as amended) provides, in part: 
"If two installments or parts thereof of a precomputed loan are in default for 
ten days or rrore, the lender may elect to convert the loan from a precomputed 
loan to on:e in which the loan finance charge is based on unpaid ba.lances . • • • " 

Section 37-5-110, in conjunction with Section 37-5-111, however, provide a 
consumer with an opp::>rtunity to cure a default oonsisting only of failure to 
make a payrrent or payments as required by the agreement. According to 
§ 37-5-111(1), "[c]ure restores the consumer to his rights under the agreement 
as though the default had not occurred." The question, therefore, is whether 
the avoidance of the conversion provided for in Section 37-3-203(4) is a 
"right" within the meaning of 37-5-111(1). This Depa.rt.rrent believes it is. 

You argue that oonversion does not truly affect the "rights" of the debtor. 
The debtor, after conversion, may still cure and restore his loan under the 
agreement as though the default had not occurred. You state also that the 
consurrer may actually benefit from the conversion if the consu.rrer makes pay­
ments early. 

The term "right" is an abstract one, not defined i..n the Consumer Protection 
Code. A generally accepted definition of the term "right" is "a legally 
enforceable claim of one person against another, that the other shall do a 
given act, or shall not do a given act." Black's Law Dictionary, 1189 (5th 
ed. 1979) (quoting Restatement of Property § 1.) Clearly, under the framework 
of the South Carolina Consumer Protection Code, rights include not only those 
things which a party affirmatively may do, but also restrictions on actions of 
other parties. For example, a debtor does not have an affirmative right to 
make late payments in violation of his contract with a consumer lender, but he 
may have a right to avoid a contractual late payrrent charge in excess of 5% of 
t.he installment [§ 37-3-203(1)] and a right to avoid acceleration of the 
maturity of the obligation if the default consist only of the failure to ma..lce 
a payment as required by the agreement [§§ 37-5-110 and 37-5-111]. 
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we are unconvinced by the argument that the avoidance of conversion is not a 
right contemplated by § 37-5-111(1). W'nether a conversion will work to the 
consumer's benefit or detriment clearly depends on the payment habits of the 
particular individual. Whether the consumer and the lender will initially 
enter into a precompute:J consumer loan or one in which the finance charge is 
base:J on unpaid balances is a matter to be resol ve:J by the parties on a con­
tractual basis, with both parties ostensibly taking into consideration what 
both think the debtor's paying habits are rrost likely to be. 

Al tl:ough in an interest bearing transaction a debtor may re:Juce the arrount of 
interest to be paid by making a rronthly payment five days early, t..."lat debtor 
could also increase the arrount of interest to be paid by making a rronthly 
payment five days late. This differs significantly from the rights of a 
debtor in a precompute:J consumer loan, wherein no delinquency charge w:mld 
accrue for payment five days late, and eve..11 if a payment were rrore than ten 
days late, the charge would be li.mited to a s:p=cified arrount not to exceed 
$8.00 or 5% of the installment, payment 'Whichever is less. 

The cure provisions allow the debtor one opJ;Drtunity to "wipe the slate clean" 
if the default consist only of a failure to ma~e a payment or payments. If 
t-h.e default actually endangers the continuing contractual relationship, or if 
the consumer fails to make a payment as agree:J after the initial cure period, 
the Code allows a wider range of Damedies, such as acceleration or repossession. 

The Official Cormrent 1 to the 1974 Draft of the UCCC Section 5.110 states: 

section 5.109 deli.11eates t...~e legal criteria for default and 
recognizes that a default consisting of the failure to make 
a payment as required by the agreement is susceptible of being 
cure:J by the consumer without impairing a continuing contractual 
relationship • • • • The notice may be given at any time after 
the payrrent is rrore than ten days late. This is t...~e sarre p:>int 
at which the creditor may be entitled to assess a delinquency 
charge • • • • The notice is calculated to give the consumer 
enough infonnation to understand his pre:Jicarnent and encourage 
him to take appropriate steps to alleviate it. [1976] 1 Cons. 
Cred. Guide {CCH) '3[6260. 

Thus, the creditor' s right to assess a delinquency charge in a precompute:J 
transaction, the creditor's right to send a notice of right to cure and b~e 
creditor's right to convert to an interest bearing account are all triggered 
by essentially the sarre occurrence: t~e debtor's default by failure to make 
required payments for a specified :period of ti.me. 

The consumer could not effect a cure under the tenns of the cure notice ·which 
"restores t~e consumer to his rights under the agreement as though the de­
faults had not occurred" if the creditor could simultaneously convert t~e 
account to one in which the consumer could pay rrore interest charges than 
would be allowe:J in the precomputed transaction, de:pending UfDn the consumer's 
:paying habits. NJr would it be proper to count a cured default as one default 
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and a subsequent default as triggering the conversion rights set forth in 
Section 37-3-203(4). Once a creditor sends a cure notice pursuant to Sections 
37-5-110 and 37-5-111, and the "debtor, p.rrsuant to the terms of the notice, 
cures the payment default, it is as if the default were obliterated. Legally, 
the default no longer exists except that it has 11 spent 11 the consumer's only 
cure op:p::>rtunity with regard to that tr&'1Saction. 

In sumrna:ry, it is the opinion of the Department that if a consumer defaults in 
making a payment or payments on a precomputed consurrer loan, the lender subse­
quently sa~ds a cure notice pursuant to Sections 37-5-110 and 37-5-111, and 
the consumer cures that default, then that default may not be Considered as 
one of the two installments in default authorizing a lender to convert the 
loan from a precomputed loan to one in "Which loan finance charge is based on 
unpaid balances. 
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