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Administrative Interpretation No. 3.109-8010 
COLUMBIA 

VIRGINIA L. CROCKER 
CLINTON 

CHARGE FOR "ORIGINATION FEE" OR "DISCOUNT POINTS" IN CONNECTION 
WITH CONSUMER LOAN SECURED BY REAL ESTATE IS PART OF LOAN 
FINANCE CHARGE AND SUBJECT TO REFUND UPON PREPAYMENT 

You have asked for an administrative interpretation concerning a pro­
posal by a finance company for making second mortgage loans. You said 
that the finance company, which is a supervised lender, wishes to charge 
what you called an "origination fee" or "discount points" on consumer 
loans to be secured by real estate and you asked whether it is permis­
sible to make such a charge so long as the disclosed annual percentage 
rate is less than 18%. 

Consumer Protection Code Section 3.109 [S.C. Code Ann. §37-3-109 (Cum. 
Supp. 1979)] defines "loan finance charge" as: 

The sum of ... all charges payable directly or indirectly by the 
debtor and imposed directly or indirectly by the lender as an 
incident to the extension of credit, including any of the following 
types of charges which are applicable: interest or any amount 
payable under a point, discount, or other system of charges, 
however denominated .... (Emphasis added) 

Whether labelled an origination fee or discount points, such a charge is 
calculated as a percentage of the amount of the loan and made at the 
inception of the loan as "an incident to the extension of credit." 
Regardless of its label, the charge is a part of the finance charge. 

Consumer Protection Code Section 3.201 [S.C. Code Ann. §37-3-201 (Cum. 
Supp. 1979 as amended by §2 of Act No. 433 of 1980 (R504, H3703))] 
provides in subsections (2) and (3): 

With respect to a consumer loan ... a supervised lender may con­
tract for and receive a finance charge, calculated according to the 
actuarial method, not exceeding 

(a) [graduated rate scale] or 
(b) 18% per year on the unpaid balances of the amount 
financed ... 

This section does not limit or restrict the manner of 
calculating the finance charge, whether by way of add-on, discount, 
single annual percentage rate, or otherwise, so long as the rate 
of the finance charge does not exceed that permitted by this 
section. (Emphasis added) 
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There is no prohibition in the Consumer Protection Code against any 
particular type or component of finance charge. However, all components 
must be taken into consideration in figuring the finance charge and 
computing the annual percentage rate in the manner prescribed by Section 
3.201. The answer to part of your first question is that a supervised 
lender may charge a fee which it labels an "origination fee" or 
"discount points" as part of the finance charge so long as the rate 
actually charged to the consumer does not exceed the maximum permissible 
rate for that loan. 

Although not prohibited, using a label such as "origination fee" in 
connection with a loan governed by the Consumer Protection Code may 
result in confusion. As you know, subsection (1) of South Carolina Code 
Section 34-31-90 (1976) permits mortgage lenders to charge origination 
fees not to exceed a given percentage of a loan. That subsection is 
inapplicable to loans made under the Consumer Protection Code. CPC 
§1.108(1), S. C. Code Ann. §37-1-108 (Cum. Supp. 1979). However, use of 
a term that has been identified with loans that are not governed by the 
Consumer Protection Code may raise an unnecessary question about which 
law governs the loan. 

While your first question specifically was whether a finance charge in­
cluding an origination fee or discount points disclosed as 18% or less 
would be legally permissible, your question essentially is one of maxi­
mum permissible charges rather than disclosure. In Administrative 
Interpretation No. 3.301-7915 issued August 3, 1979 headed "Disclosure 
of appraisal fee in connection with consumer loan is governed by federal 
Truth in Lending Act," we pointed out that disclosure provisions for 
closing costs in real estate transactions may vary slightly from the 
corresponding rate and charge sections in the Consumer Protection Code. 
Thus it is possible that a disclosed annual percentage rate of 17.99% as 
used in your hypothetical transaction could actually be an annual per­
centage rate slightly over 18% for purposes of the maximum charge 
sections of the Consumer Protection Code. If a disclosed annual percent-. 
age rate for a consumer loan secured by real estate involving an appraisal 
fee and/or a credit report charge as closing costs is near the maximum 
permitted fo_r that loan, the rate should be recomputed by the creditor 
including one or both charges as applicable as part of the finance 
charge to assure that the actual rate charged is not more than that 
permitted. Id. at 2. 

Your final question was whether an origination fee or discount points 
would be subject to refund in the event of prepayment in full of a 
consumer loan. Subsection (3) of amended Section 3.201 says, "if the 
loan is a precomputed consumer credit transaction ... the effect of 
prepayment is gove~ned by the provisions on rebate upon prepayment 
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(Section 37-3-210)." In your hypothetical transaction, not only is the 
charge for the origination fee or discount points precomputed, the 
entire transaction is precomputed. Consumer Protection Code Section 
3.210 does require a rebate of unearned finance charge upon prepayment 
of such a loan calculated according to one of two methods depending upon 
the length of the transaction and whether or not any deferrals have been 
made. (A rebate of less than $1.00 need not be made.) 

In summary, it is the opinion of this Department that a supervised 
lender may charge a percentage of the loan amount as part of the finance 
charge at the time of closing the loan so long as the total finance 
charge does not exceed the maximum permissible annual percentage rate 
for the loan in question. If such a charge is made in a precomputed 
consumer loan, it is subject to rebate upon prepayment in accordance 
with Section 3.210. 

KGS/sad 

Irvin D. Parker 
Administrator 

Goodpasture Smit 
Counsel to the Administrator 


