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H~ER AND BUYER MAY CONTRACT FOR ANY CREDIT SERVICE CHARGE IN COLUMBIA 

CUJNECI'ION WITH CREDIT SALE OF RESIDENCE SECURED. BY FIRST M::>R'IGAGE 
UN THAT RESIDENCE 

We have been asked what, if any, maximum rate ot interest applies to the 
sale ot a residence by a homeowner when the sale lS secured by a first 
mortgage on the residence. Although the Consumer Protection Code does 
not specity rraxirnurn rates ot interest, Section 2.109 lS.C. Ann. 
§37-2-109(1976)1 detines "credit service charge" as: 

••• the sum ot ••• all charges payable directly or indirectly by the 
buyer and irrposed directly or indirectly by the seller as an inci­
dent to the extension ot credlt, includlng any ot the tollowing 
types ot charges w.hich are applicable: tirre price differential, 
service, carrying or other charge, however denominated ••• 

The detinition clearly includes w.hat may be called "interest" or 
"finance charge" as well as other terms used to describe the cost of 
credit in a sale transaction. 

This question is one in a series concerning tinancing ot residences by 
horreowners themselves. On April 13, 1979 we issued Administrative 
.interpretation No. 2. 605-7905 headed "H~ AND BUYER MAY CONTRACT 
FOR ANY CREDIT SERVICE CHARGE IN CUJNECTION WITH CREDIT SALE OF EQUITY 
.LN RESIDENCE SECURED BY SECOND M::>R'IGAGE ON THAT RESIDENCE." The ques­
tion prompting that interpretation lnVOlved a homeowner's assistance in 
financing the sale of his residence by financing the equity w.hile a 
third party financed the balance such as by the buyer's assurrption of 
the existing first rrortgage loan. 

On March 20, 1980 we issued Administrative Interpretation No. 2.605-8002 
headed "HOMECl'VNER AND BUYER MAY CDNTRACT FOR ANY CREDIT SERVICE CHARGE 
.LN CONNECTICN WTH CREDIT SALE OF RESIDENCE SECURED BY SECOND M::>R'IGAGE ON 
THAT RESIDENCE. " The question prorrptlilg that interpretation involved a 
homeowner's financing the sale of his residence subject to the existing 
first rrortgage loan on the residence. 

The previous two interpretations involved a horreowner's tinaneed sale ot 
a residence or equity ln a residence secured by a second rrortgage on the 
residence. The major difference between those two transactions and the 
one you described is that the residence in the transaction in question 
which is financed entirely by the honeovmer is secured by a ti:rst mortgage 
on the residence. As in the other two cases, the sale is not a consurrer 
credlt sale as detined in Section 2.104 ot the Consumer Protection Code 
lS.C. Code Ann. §37-2-104{1976 as arrended)J because the horreowner~seller is 
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not. "regularly engaged as a seller in credit transact1ons ot the sarre 
klnd." CPC §2.104(1) (a). Addltlona!ly, a purchase rroney t1rst rrortgage 
trarisact1on such as this is an exception to the de:tini tion ot consumer 
credit sale. Subsection (2) o:t Section 2.104 provides: 

Unless the sale is made subject to this title by agreement 
(§37-2-601), "consurrer credit sale" does not include ••. 

(b) a sale ot an interest in land it the debt is prirrarily 
secured by a t1rst !len wluch lS a purchase rroney security 
mterest in land. (Emphasis added) 

Because a homeowner's financed sale ot a residence secured by a first 
mortgage on the residence is not a consurrer credit sale, Consurrer 
Protection Code Sect1on 2.605 LS.C •. Code Ann. §37-2-605(1976)J governs 
the maximum credit sexvice charge (which includes interest) that may be 
charged: . 

With respect to a sale other than a consumer' credit sale, the 
parties may contract tor the payrrent by the buyer ot any credit 
sexvice charge. 

It is the opinion o:t this Department that a horreowner-seller and buyer 
may agree that the homeowner-seller tinance the sale ot the residence, 
secure the transaction by a first rrortgage on the residence, and con­
tract tor any credit service charge which is mutually agreeable. As we 
:[X)inted out in Administrative Interpretation No. 2.605-8002, we are 
concerned because some sales of residences have apparently been accom­
plished by using standard loan documents. 'Ib avoid confusion about the 
nature ot a transaction and thus law applicable to it, we urge that 
documents used in connection with tinanced homeowner sales ot residences 
be clearly drawn as appropr1ate tor credit sale transact1ons. 
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