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FL.ORENCE 

CREDIT SERVICE CHARGES FOR CONSUMER CREDIT SALES OF 
MOTOR VEHICLES UNDER §2.211 MAY NOT EXCEED DOLLAR AMOUNT 
PROVIDED IN THAT SECTION. 

You have asked whether a motor vehicle seller may compute 
the credit service charge for a consumer credit sale of a 
motor vet:icle by using a "simple interest" method under Con~­
sumer Protection Code §2.211 [S.C. Code Ann. §37-2-211 (1976)], 
the only section of that law expressing the maximum credit 
service charge as an "add-on" figure. 

Administrative Interpretation No. 2.211-7801 issued April 11, 
1978, stated that in the opinion of this Department a consumer 
credit se,ller of motor vehicles may use either §2.201 [S.C. Code 
Ann. §37-2-201 (1976)] applying to consumer credit sales in gen­
eral or §2.211 applying to consumer credit sales of motor vehicles 
in particular to determine the credit service charge ceiling ap­
plicable to a consumer credit sale of a motor vehicle. That inter­
pretation. was reconsidered on September 6, 1978, and was reaffirmed. 
Your question concerns the relationship between those two sections, 
one of which speaks in terms of rates without regard to method of 
determining the charge itself (§2.201) and the other stating the 
add-on method of computing charges (§2.211). 

In our opinion, the two Consumer Protection Code provisions are 
independent of one another, and provide t\vo separate methods of 
computing· the maximum credit service charge applicable to consumer 
credit sales of motor vehicles. 

Subsection (3) of §2.201 provides: 

This section does not limit or restrict the 
manner of contracting for the credit service 
charge, whether by way of add-on, discount, 
or otherwise, so long as the rate of the 
credit service charge does not exceed that 
permitted by this section ... (Emphasis added) 

The maximum rate, calculated according to the actuarial method on 
the unpaid balance of the amount financed, is either the composite 
rate of 36% per year on the first $300.00, 21% per year on the next 
$700.00 and 15% per year on the amount over $1,000.00 provided in 
subsection (2) (a) or the flat rate of 18% provided in subsection 
(2) (b). There is no restriction on the dollar amount of the 
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credit service charge as long as it does not exceed the applicable 
rate. 

In contrast to the maximum rates in §2.201, §2.211 provides for 
a maximum dollar credit service charge as illustrated by the 
following language taken from subsection (2): 

With respect to a consumer credit sale of a 
motor vehicle, the seller may contract for 
and receive a credit service charge not in 
excess of the following: 

(e) Any used motor vehicle, not in (a), 
(b) , (c) , or (d) and designated by 
the manufacturer by a year model of 
four years and over prior to the year 
in which the sale is made--sixteen 
dollars per one hundred dollars per 
~~· (Emphasis added) 

While §2.201 expresses the rna~ credit service charge as a rate, 
§2.211 expresses the maximum credit service charge in dollars. Under 
§2~211(2) (e), the rate of credit service charge would vary depending 
on the payment schedule, whether monthly, bi-weekly, weekly; or other­
wise. You proposed that a motor vehicle seller take the rate cor­
responding to the appropriate payment schedule and maximum dollars 
per one hundred dollars per year and use that rate to calculate the 
credit service charge on a "simple interest" basis by applying the 
daily equi·valent of the annual percentage rate to the unpaid balance 
of the amount financed. The credit service charge would be less if 
payments were made ahead of schedule but it would increase if pay­
ments were late. If the consumer were late in making payments when 
the rate had been computed based on the maximum dollars per one 
hundred dollars per year, the result could be a charge in excess of 
that allowed by §2.211. 

Based on the foregoing, it is the opinion of the Department that 
if a consumer credit seller of motor vehicles uses a "simple interest" 
method under §2.211 with the result that the dollar charge exceeds 
that allowable for that transaction under §2.211, the seller may be 
liable for and subject to action by the Administrator or a consumer 
for excess charges under the ConsumerP.rotection Code. 
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