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RE: Opinion Request- Purchase/ Assignment of Supervised Loans 

Dear-

you have requested an opinion regarding the sale/ assignment of supervised loans. 

Taylors 

Supervised loans are governed by the South Carolina Consumer Protection Code ( .. the Code"), 
Title 37, South Carolina Code of Laws 1, specifically§§ 37-3-500 et seq. From the infonnation 
you have provided, the following questions have been posed and will be addressed herein in the 
form of a general answer that could change depending on specific circumstances: 

1. Does the status of a purchased loan as defaulted, returned, 
unpaid or otherwise uncollectable affect whether the loan 
constitutes a "'supervised loan" under the Code? 

11. Is a person purchasing or otherwise taking assi,:,rnment of 
supervised loans from a licensed supervised lender or 
supervised financial organization required to hold a 
supervised lender license? 

111. Does the sale/ assignment of supervised loans impact the 
statute of limitations? 

As stated above, the Code applies to supervised loans. A supervised loan is defined as a 
consumer loan with a finance charge exceeding twelve percent per year. See§ 37-3-501(1). The 
Code also governs the regulation of persons offering and/or providing supervised loans to South 
Carolina consumers. Specifically, § 37-3-502 prohibits any person other than a supervised 
financial organization from engaging in the making of supervised loans or .. taking assignments 
of and undertaking direct collection of payments from or enforcement of rights against debtors 
arising from supervised loans" without first obtaining a license to do so2• See§ 37-3-502( I )-(2). 

1 Further reference to the South Carolina Code of Laws will be by Code section only. 
2 Restricted lenders are exempted from this requirement pursuant to§ 375 35 500. 
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Section 37-3-501(2) defines a "supervised lender" as .. a person authorized to make or take 
assihrnments of supervised loans." 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the Legislature's 
intent from the plain language of the statute. Bums v. State Farm Mut. Auto Ins. Co., 297 S.C. 
520, 522, 377 S.E.2d 569, 570 ( 1989). The words of the statute must be given their plain and 
ordinary meaning without resorting to subtle or forced construction to limit or expand the 
statute's operation. Hitachi Data Svs. Corp. v. Leatherman, 309 S.C. 174, 178, 420 S.E.2d 
843,846 (1992). Further, the statute must be read as a whole and given a "practical, reasonable 
and fair interpretation consonant with the purpose, design and policy oflawmakers." Greenville 
Baseball. Inc. v. Bearden, 200 S.C. 363,368, 20 S.E.2d 813, 815-816 (1942). Statutes must be 
read as a whole and sections which are part of the same general statutory scheme must be 
construed together and each given effect, if it can be done by any reasonable construction. 
Higgins v. State, 307 S.C. 446, 415 S.E.2d 799 ( 1992). 

The plain language of the Code makes clear that persons who wish to take assignment of 
a supervised loan and either engage in collection of the debt or otherwise enforce rights against 
the debtor must obtain a license from the Board of Financial Institutions prior to doing so. An 
assignment is an "absolute, unconditional, and completed transfer of all right, title, and interest in 
the property that is the subject of the assignment . .. "Allianz Life Ins. Co. ofN. Am. v. Riedl, 
264 Ga. 395, 444 S. E.2d 736 ( 1994 ). When assignment is involved in a contractual matter, South 
Carolina case law provides that the assignee "stands in the shoes of the assihrnor". Twelfth RMA 
Partners, LP. v. Nat'l Safe Corp., et al., 335 S.C. 635, 639-640, 518 S.E.2d 44, 46 ( 1999) 
(Quoting Singletary v. Aetna Cas. & Sur. Co., 316 S.C. 199,201,447 S.E.2d 869,870 (Ct. App. 
1994)). 

In the scenario you provided, there has been an absolute transfer of notes constituting 
consumer loans with finance charges in excess of twelve percent per annum. The absolute 
transfer gives the transferee the same rights the transferor had under the instrument that is 
transferred. See § 36-3-203. Neither these rights nor the status of the loan as a supervised loan 
are affected by the loan being in default or otherwise deemed uncollectible. All that is required 
for the triggering of the license requirement is the loan meets the definition of a supervised loan 
and the purchaser/ assignee will be engaging in activities delineated in § 37-3-502( I )-(2). Both 
apply in this matter3• 

As mentioned above, supervised financial organizations are permitted to make and take 
assignment of supervised loans in the absence of the required license. See § 37-3-502. Persons 
not meeting the definition of a supervised financial organization found in§ 37-1-301(27), 
however, cannot avail themselves of the licensing exemption merely due to a purchase/ 
assignment from an exempt party. The loans entered into by the supervised financial 

·' You also mentioned the debt buyer may contracl with a lhird party debt colleclor soldy for assistance in the 
collection of payments due under the assigned supervised loan contracts. This relationship would not impact the 
debt buyer's need to obtain a license. Further, the debt collector would not constitute a supervised lender as 
described in ~ 37-3-501(2) and ~ 37-3-502( I )-(2). 
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organization still constitute supervised loans and the law clearly provides for licensure when 
collection/ enforcement activities that arise from a supervised loan are taken by a non-exempt 
party. See§§ 37-3-501(2); 37-3-502. 

The last question posed pertains to the statute of limitations. Pursuant to § 15-3-530, an 
action upon a contract shall be brought in court within three years. The statute of limitations 
begins to run when the party, in this scenario, the lender, has the right to bring an action against 
the debtor. See Brown v. Finger, 240 S.C. 102, 124 S.E.2d 781 (1962); Walter J. Klein Co. v. 
Kneece, 239 S.C. 478, 123 S.E.2d 870 ( 1962). When looking at a right of action held by the 
lender, the tolling of the statute oflimitations would occur through a voluntary action of the 
debtor, not the lender. See Zaks v. Elliott, I 06 F.2d 425, 427 ( 4th Cir. 1939) (Court found no 
evidence of debtor's intent to acknowledge or admit the debt was due, thus the statute of 
limitations was not tolled.); see also Wolte v. Brannon, 211 S.C. 282, 44 S.E.2d 833 (1944) 
(Court found husband's payment of joint debt incurred with wife did not, as a matter of law, toll 
the statute of limitations with regard to both husband and wife.) Thus, the sale/ assignment of a 
supervised loan does not affect the statute of limitations since it is not an action taken by the 
debtor. 

In summary, a person purchasing or otherwise taking assignment of a supervised loan, 
including loans with a charged off or otherwise .. uncollectible status," must either be a 
supervised financial organization or a licensed supervised lender. This purchase/ assignment 
does not toll the statute of limitations. I hope this fully answers your questions. Please do not 
hesitate to contact me directly at 803-734-4233 should you need any further information. 




