
• 

• 

STEVEN W. HAMM 
ADMINISTRATOR 

AND 
CONSUMER ADVOCATE 

Wl1e .@ttate of @loutlJ Qtaroliua 
llrpurtmmt of Qlunnumrr Affairs 

2801 DEVINE STREET 

P. 0. BOX 5757 

COLUMBIA, S.C. 29250-5757 

April 29, 1989 

COMMISSIONERS 
LEHMAN A. MOSELEY, JR. 

CHAIRMAN 
GREENVILLE 

LONNIE RANDOLPH, JR. 
VICE CHAIRMAN 

COLUMBIA 
EMIL W. WALD 

ROCK Hill 
NELL W. STEWART 

GREENVILLE 
JOHN T. CAMPBELL 

COLUMBIA 
THOMAS L. MOORE 

CLEARWATER 
RICHARD C, MOORE 

GREENVILLE 
TIMOTHY F. ROGERS 

COLUMBIA 
HARRY WALKER 

COLUMBIA 

ADMINISTRATIVE INTERPRETATION NO. 3.202-8901 A. CLARK JENKINS 
JOHNS ISLAND 

GENE McCASKILL 
CAMDEN 

A SUPERVISED LICENSED LENDER MAY NOT CHARGE AN ANNUAL FEE IN 
A REVOLVING CONSUMER LOAN TRANSACTION UNLESS THE LOAN 
AGREEMENT CONSTITUTES A LENDER CREDIT CARD OR SIMILAR 
ARRANGEMENT. TO SO QUALIFY, THE CARD, THE LETTER OF CREDIT OR 
OTHER CREDIT CONFIRMATION SHOULD BE IDENTIFIABLE AS A CREDIT 
CARD OR SIMILAR ARRANGEMENT. 

A supervised lender has inquired whether it is proper to 
charge annual fees under the authority of S.C. Code Ann. 
§37-3-202 (1) (c). That provision reads as follows: 

( 1) In addition to the loan finance charges permitted by 
this part, a lender may contract for and receive the 
following additional charges in connection with a 
consumer loan: 
* * * * 
(c) annual charges, payable in advance, for the 

privilege of using a lender credit card or similar 
arrangement which entitles the cardholder to 
purchase or lease goods or services from at least 
one hundred persons not related to the issuer of the 
lender credit card or similar arrangement, under an 
arrangement pursuant to which the debts resulting 
from such transactions are payable to the issuer .•.• 

"Lender credit card or similar arrangement" is defined in 
Section 37-1-301(16) as: 

(16) "Lender credit card or similar arrangement" means an 
arrangement or loan agreement, other than a seller credit 
card, pursuant to which a lender gives a debtor the 
privilege of using a credit card, letter of credit, or 
other credit confirmation or identification in 
transaction out of which debt arises-
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(a) by the lender's honoring a draft or similar order 
for payment of money drawn or accepted by the debtor; 

(b) by the lender's payment or agreement to pay the 
debtor's obligations; or 

(c) by the lender's purchase from the obligee of the 
debtor's obligations. 
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The lender indicates that it wishes to offer, through 
affiliated companies, one credit line account secured by first or 
second mortgages on real property* and one credit line account 
uns~cured or secured by personal property other than household 
goods. It seeks to charge an annual fee of fifteen ($15.00) 
dollars under Section 37-3-202(1) (c) because it believes such 
accounts constitute ''lender credit cards or similar arrangements" 
as defined in Section 37-1-301 (16). The consumer would access the 
credit line by the use of "credit line account checks" which would 
be honored by an affiliated national bank in Delaware. The checks 
themselves contain the logo and the name of the national bank. 

The lender argues that the checks themselves constitute a 
credit confirmation as contemplated by Section 37-1-301(16) and 
that the debt arises out of the "lender's honoring a draft or 
similar order for payment of money drawn ... by the debtor." 
Further, the lender argues, since the checks may be used with any 
merchant or creditor who accepts checks as payment, it has met the 
requirement of Section 37-3-202(1) (c) that the lender credit card 
or similar arrangement entitle the holder to purchase goods or 
services from at least one hundred persons not related to the 
issuer. 

Clearly Section 37-1-301(16) does not require that the issuer 
issue a plastic card to the debtor for the transaction to 
constitute a ''lender credit card or similar arrangement." Exactly 
what other devices might be used is not clear. Clearly, a "similar 
arrangement" can take the form of a draft or similar order for the 
payment of money drawn or accepted by the debtor. The question 
appears to be whether such a check constitutes a "credit 
confirmation or identification." 

Section 37-1-301(16) derives from the Uniform Consumer Credit 
Code (1968 Draft) Section 1.301(9). The Comment to that section 
does not specify what the credit confirmation might constitute. In 
the 1974 Draft, the Uniform Commissioners combined the terms 
"seller credit card or similar arrangement'' and "lender credit card 
or similar arrangement" into one term--''credit card" at Section 
1.301(17). Although it is not necessarily determinative, that 
section may clarify what the Uniform Commissioners considered to be 
a credit card. It reads in pertinent part: 

*While such first mortgage transactions would not ordinarily 
be considered consumer loans, we note that the lender has expressly 
made the transaction subject to the Consumer Protection Code by 
terms of the agreement. 

. I 



0 

l\dministrative Interpretation No. 3.202-8901 
l\pril 29, 1989 
Page ·rhree 

{17} "Credit card" means a card or device issuea under an 
arrangment pursuant to which a card issuer gives to a 
cardholder the privilege of obtaining credit from the 
card issuer or other person in purchasing or leasing 
property or services, obtaining loans, or otherwise. A 
transaction is "pursuant to a credit card" only if credit 
is obtained according to the terms of the arrangement by 
transmitting information contained on the card or device 
orally, in writing, by mechanical or electronic methods, 
or in any other manner •... Uniform Consumer Credit Code 
§1.301{17}, 7A U.L.A. 44 {1985}. 

The Commentary to that section likewise reads as follows: 

The meanings of "credit card" and "pursuant to a 
credit card" are broadly defined to allow for continuing 
technological developments in this area. The term 
"credit card" is defined to encompass the varied 
arrangements under which creditors equip consumers with 
some form of "card or device" that enables them to obtain 
credit from the issuing creditor or others. A "credit 
card" may be conceived of in its broadest sense as a 
repository of information, and a transaction is "pursuant 
to a credit card" when credit is obtained in accordance 
with the arrangement under which the card was issued by 
the transmission of some information on the card. Hence, 
a cardholder who telephones an airline and buys a ticket 
by giving the agent his credit card number or a 
cardholder who communicates the requisite information to 
a seller by using a device which gives off an electronic 
impulse is each engaging in a transaction "pursuant to a 
credit card" so long as they are acting within the terms 
of the arrangement. However, a creditor who himself 
extends credit to a consumer relying on the consumer's 
credit card issued by another creditor merely as an 
identification or verification of credit-worthiness of 
the consumer has not extended credit "pursuant to a 
credit card." 

Moreover, use of a credit card to obtain a guarantee 
of payment or to effect an immediate transfer from the 
cardholder's deposit account is not "pursuant to a credit 
card" whether or not the payment or transfer results in a 
credit extension to the cardholder by the card issuer. 
Id. at 5 2, 5 3. 

The essence of a credit card is that it requires three parties 
to be in agreement. The lender agrees to issue the device to the 
holder for the return of interest rates or other fees and to honor 
the drafts of, to pay the obligations of or to purchase the 
obligation of the holder made pursuant to the card. The holder, on 
the other hand, wishes to be able to make purchases of goods and 
services by presenting the device to persons honoring the card. 
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The merchant honoring the card, through agreement with a 
lender/issuer agrees to allow such purchases to be made because it 
has agreed that the identifying device signals to it that the 
holder has credit with a lender/issuer. Often, the merchant agrees 
to make sales at certain dollar amounts merely by presentation of 
the device, or at other dollar amounts, through oral or electronic 
confirmation of the credit available. Often, the merchant posts 
the credit card logo at or near its entrance to indicate that it 
accepts the card. 

From the interpretation requests by the supervised lender the 
merchant would appear to be a stranger to the credit aspect of the 
transaction. Apparently the checks issued do not indicate that the 
maker has credit with the lender. The lender says ''these Checks 
(sic) are drawn on (the affiliate bank), and are indistinguishable 
from checks drawn on any commercial bank or savings and loan 
association." This appears to be the precise reason the 
arrangement cannot be considered a lender credit card or similar 
arrangement. Whether the sale is made will depend on whether the 
merchant takes checks, in this case, out of town checks, and not 
whether the device itself indicates the existence of a credit 
account. If no further credit confirmation were required, ordinary 
checking accounts with an overdraft protection features could be 
considered a "lender credit cards or similar arrangements." 

The same reasoning applies to the requirements of Section 
37-3-202(1) (c). While doubtless over one hundred persons exist 
which would accept such checks, they are strangers to the credit 
transaction and as yet unidentified. In addition, the check does 
not entitle the cardholder to purchase goods in any dollar 
amount from any merchant. The merchant is merely invited to accept 
the check, if at all, in accordance with its ordinary check 
acceptance policy. 

We wish to point out that lender credit sales or similar 
arrangements may, in other circumstances, take the form of checks 
or other drafts. A credit account might also be accessed by the 
consumer alternatively by a credit card and by checks and the 
annual fee would be properly assessible so long as the account was 
equally accessible by either method and the terms by either means 
of access were the same. 

CONCLUSION 

A supervised lender's ability to assess an annual fee on a 
revolving account as a permissible additional charge depends on 
whether the account can be considered: 1.) a lender credit card or 
similar arrangement that 2.) entitles the cardholder to purchase 
or lease goods or services from at least one hundred persons not 
related to the issuer of the card. A "lender credit card or 
similar arrangement" must provide a credit confirmation or 
identification recognizable as such by the card honoring merchant 
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or seller, and the confirmation or identification must be honored 
by one hundred or more persons. A revolving account accessed by 
checks or drafts does not, without more, meet either of these 
prerequisites. 

Steven W. Hamm 
Administrator 
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