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FINANCE CHARGES . FOR OPEN.;.. END LOANS USING THE GRADUATED RATE SCALE FOR 
SUPERVISED LENDERS . ARE NOT "DEEMED. NOT '10 EXCEED" THE MAXIMUM FINANCE 
CHARGE PERMISSIBLE IF CALCULATED 00 THE AVERAGE DAILY BALANCE. 

A licensed su};e:ivised lender who wishes to make Ofen-end consurrer loans using 
the graduated rate scale in subsection ( 2) of Consumer Protection Code Section 
37-3-201 (CUm. Supp. 1980) has asked us ]:1ow to calculate maximum };ermissible 
finance charges. · 

"Open-end credit" is defined in Section 37-1-201(7) (d) (1976) for consumer 
credit transactions in general. Open-end consumer loans are made pursuant to 
a "revolving loan account11 defined in Section 37-3-108 (1976) •. The tyr;e of 
loan giving rise to the question is a. consurrer loan made pursuant to a revolving 
loan account which is not also a 11 lender credit card or similar arrangement11 

defined in Section 37-1-301(9) (1976). Although a lender credit card arrange­
ment is a type of revolving loan account [see Administrative Interpretation 
No. 3.303-7617 of December 3, 1976], unlike other revolving loans, lender 
credit card consumer loans made by a SU:fervised lender are subject to maximum 
finance charges not exceeding those Sfecified in Section 37-2-207 (CUm. SUpp. 
1980) for revolving charge accounts until July 1, 1982. CPC §37-3-201(2) (b) 
(CUm. SUpp. 1980). For other revolving loans, a SUJ;ervised lender has the 
option of choosing as a maxi.rrrnn either the graduated rate scale set out in 
subsection (2) (a) of Section 37-3-201 (CUm. Supp. 1980) or the flat rate of 
18% annual fercentage rate in subsection (2) (b) until July 1, 1982. Sub­
section (2)(a) provides: 

With respect to a consumer loan, including a· loan pursuant to 
open-end credit, a supervised lender may contract for and receive a 
finance charge, calculated according to the actuarial rretb.od, not exceeding 
the equivalent of the greater of ~ither of the following: 

(a) the total of: 

· ( i) 36% fer year on that part · of the unpaid balances of the arrount 
financed which is [$390.00] or less; 

( ii) 21% per year on that part of the unpaid balances of the arrount 
financed which exceeds [$390.00] but does not exceed [$1,300.00]; and 

(iii) 15% per year on that part of the unpaid balances of the arrount 
financed "Which exceeds [$1,300.00]. • •• (Errphasis added) [Am:>unts adjusted 
pursuant to §37-1-109 (CUm. Supp. 1980)] 
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Section 37-3-201 was amended as of July 1, 1980 by Section 2 of Act No. 433 
of 1980 until July 1, 1982 when it will revert back to its original language 
if the section as amended is not extended or made permanent. Your question 
arises because of language in subsection (1) of Section 37-3-201 concerning 
consumer loans made by a lender who is not a supe:r:vised lender which says: 

•••• With respect to a consuner loan made pursuant to open-end credit, 
the finance charge shall be deemed not to exceed 18% per year if the 
finance charge contracted for and received does not exceed a charge for 
each monthly billing cycle which is 1~% of the average daily balance of 
the open-end account in the billing cycle for which the charge is made • 
••• (Emphasis added) 

Section 37-3-201 as it is now in effect is Section 2.401 of the Official 1974 
Text of the Uniform Consumer Credit Code ( "UCCC") with one exception con­
cerning lender credit card loans which is not relevant to your question. 
Official Comment 1 to 1974 UCOC Section 2.401 says: 

••• Subsection (1) sets the ceilings for all consumer loans not made by 
supervised lenders at 18% per annum, and this ceiling applies to open-end 
credit as well as to closed-end credit. The operation of open-end 
credit is such that a creditor cannot know whether he is exceeding a 
rate ceiling stated in terms of a rate calculated according to the 
actuarial nethod unless he calculates the rate on daily balances. In 
"deeming" that 1~% per month on the average daily balance is the equivalent 
of 18% per year, this subsection allows the creditor to use a sonewhat 
simplified nethod of calculation. (Emphasis added) 

Your question is thus whether a supervised lender who wishes to use the 
graduated rate scale for open-end loans may also "deem" the rate not to 
exceed the maximum if an average daily balance calculation is used. The 
answer in our opinion is no. 

It is our interpretation of Section 37-3-201 that while a non-supe:r:vised 
lender may use the simplified average daily balance rrethod in calculating 
finance charges that will be deemed not to be in excess of the maxinum for 
open-end 1~ a supervised lender making higher rate loans under an open-end 
arrangement may not use such a simplified rrethod to determine the maxinum 
rate applicable to his loans. The intent of the drafters was apparently to 
permit simplified calculations for lower rate loans because non-supervised 
lenders would not be as likely to have sophisticated calculation tools such 
as computers and also because use of the simplified method would not be detri­
nental to consumers due to the maximum 18% annual percentage rate. On the 
other hand, supervised lenders may take advantage of a maximum rate as high 
as 36% and should be able to calculate a more exact rate by daily calculations 
such as those that can be made by a computer. 

The difference between the tiD nethods was illustrated in the original 
question presented to us as follows: 
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Assume that for a 30 day t:eriod, a borrower owes $500 for 10 
days and $100 for 20 days. He either borrowed an additional 
$400 after 20 days or rrade a $400 payment after 10 days. At 
any rate, [the] average balance rrethod would simply say that 
the average balance is $233.33 on which the charge is $6.90 
($233.33 X 36% X 30 ~ 365). 

I am afraid that Section 37-3-201(2) restricts us to a charge 
of $6.45. That calculation takes into account that only 21% 
can be charged for 10 days on $110 (the excess of $500 over 
$390). 

The questioner fOinted out that an average daily balance calculation would 
never work in the consurrer' s favor. Additionally, allowing the average aail y 
balance method for open-end loans would result in a sut:ervised lender's being 
able to charge rrore for open-end loans than for closed-end loans when the 
rraximum pennissilile rate is calculated according to the graduated rate scale. 
We do not believe that such a result was intended. Also, we cannot ignore the 
difference between the language in subsection ( 1) governing rraxirnum rates for 
non-sut:ervised lenders and subsection ( 2) governing the higher maximum rates 
t:ennitted for sut:ervised lenders. Full effect must be given to each section 
of a statute, giving words their plain meaning, and words must not be added or 
taken away in the absence of arribigui ty. Hartford Accident and Indernni ty Co. v. 
Lindsay, 273 S.C. 79, 254 S.E.2d 301, 304 (1979). 

In surnnary, it is the opinion of this Department that the average daily 
balance rrethod is not a prot:er rrethod to calculate the maximum t:ermissilile 
finance charge for open-end loans made by sut:ervised lenders using the graduated 
rate scale (36% -- 21% --15%) in Section 37-3-201(2)(a). 

RoyC.Hanns 
Acting Administrator 
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