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Administrative Interpretation No. 2.204-7704 

PARTIES MAY AGREE TO DEFER INSTALMENTS WHICH ARE 
IN DEFAULT AFTER CONSUMER CREDIT SALE CONTRACT HAS 
MATURED. "STANDARD DEFERRAL" IS REQUIRED WHERE 
REBATE METHOD IS RULE OF 78'S. 

You have furnished us with a retail instalment sale agreement 
the final scheduled instalment of which is past due. The 
contract is now owned by an assignee in bankruptcy who has 
employed a debt collection agency to collect on this and other 
similar contracts from former debtors of the bankrupt creditor. 
All of the contracts arise out of consumer credit sales made 
in this State and provide for a "Rule of 78's" rebate in the 
event of prepayment. 

You have asked whether the creditor may grant a deferral other 
than a standard deferral with respect to this and similar con­
tracts. 

Section 2.204(2) of the Consumer Protection Code (Act 1241 of 
1974, amended by Act 686 of 1976) provides that: 

Before or after default in payment of a scheduled 
instalment of a transaction, the parties to the 
transaction may agree in writing to a deferral 
of all or part of one or more unpaid instalments 
and the creditor may make at the time of deferral 
and receive at that time or at any time thereafter 
a deferral charge not exceeding that provided in 
this section. 

A deferral agreement may be made "before or after default." 
The section does not set any limitation with respect to the 
time period in which ''after default" a deferral agreement 
may be made. Accordingly, it would appear that if any 
instalment is in default a deferment is perMissible regard-· 
less of how long it has been in default and even though the 
due date of the final scheduled instalment has past. 

The auth6rity to defer "after default," however, appears to 
be conditioned upon there being a "default." This raises an 



Administrative Interpretation No. 2.204-7704 
April 22, 1977 
Page Two 

ancillary question which is not specifically posed by you 
and cannot be answered on the facts presented but which should 
be answered before a deferral is undertaken: Was there a 
default? Section 5.109 provides that a payment is in default 
if it is not made "as required by agreement . " If an 
agreement requires a debtor to make payments to the seller and 
this cannot be done because the seller's business is closed, 
such as in bankruptcy, there is, in our opinion, no default 
until such time as an assignment has occurred and the debtor 
has failed to pay the assignee after notice of the assignment. 
Thus, a deferral charge for the period wheri the debtor was 
prevented from making payments would not be authorized. 

The "parties" to the contract may enter into a deferral agree­
ment and the "creditor" may make a deferral charge. Although 
a'person may ordinarily designate an agent to do for him what 
he might do himself, this is not universal. 

In many regulated trades and professions the authority to engage 
in certain activities is personal and non-delegable. It is clear 
that a supervised lender could not authorize an unlicensed lender 
to make supervised loans for it outside of its licensed office. 
It is not so clear that an assignee of a retail sale contract 
could not delegate to another person his right to enter into a 
deferral agreement with respect to such a contract. Such a 
prohibition may be reasonably inferred, however, from the fact 
that the legislature, in other sections of this integrat~d act, 
utilized the language "creditor or a person acting in his behalf" 
instead of merely "creditor," where it was intended to apply 
to such other persons. See Section 6.108(1) and 6.113(2) for 
example. See also Section 1.201(7) (c) defining "creditor" as 
the "person who grants credit in a consumer credit transaction 
or except as otherwise provided, an assignee of the creditor's 
right to payment . " 

A creditor who makes a deferral other than a standard deferral 
may not make a rebate under the "Rule of 78's" method. See 
SectTOll 2.210(5) (a). The contract furnished by you provides 
for a "Rule of 78's 11 rebate in all cases. In order for that 
to be a correct statement in compliance with the Truth in Lending 
Act there must be either no deferral or a standard deferral. 
Thus, although Section 2,204 gives a creditor an option in all 
cases to make either a standard deferral or a non-standard 
deferral the·creditor made his election for a standard deferral 
when he provided for a "Rule of 78's" rebate in the contract. 

The requirement that a "standard deferral" must be used in 
these cases has reference to a method of computation. The method 
prescribes a ceil in~ on ·deferral charges whlch may be made. This 
ceiling will permit a higher deferral charge than would the non­
standard method-~the deferral occurs in the first months of 
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the contract, but it mandates a lower charge if the deferral occurs 
in the latter months. It should be noted, however, in neither 
case does the section set a rate of charge. It sets a ceiling 
only so that any amount at or lower than the maximum is permissible. 

It is the opinion of this office that a creditor and debtor may 
agree, after the scheduled maturity of a consumer credit sale 
contract, to defer one or more instalments for the period that 
such instalments were in default. Such deferral must be a 
standard deferral if the rebate method is the rule of 78's 
or sum of digits. 

~.ct//ZL_ 
rvill D. Parker 

Administrator 


