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SEX:X}ND tvlORI'GAGE CONSUMER LOAN MADE BY AN INDIVIDUAL TO AJYJ 
INDIVIDUAL IS SUBJECI' TO RATE CEILING IN CDNSUMER PROTECC'ION CODE 
DEPENDIKG ON NUJY:IBER OF LOANS MADE 

You have asked several questions concerning loans secured by a second 
rrortgage on a residence made by one individual to another individual. 
You presented several variations of the sarre question: what· maximum 
rate can te charged by the individual lender for such loans? Your ques­
tions were prompted both by recent arrendrrents to the Consurrer Protection 
Code and recent administrative interpretations concerning sales financed 
either wholly or partially by the homeowner. Act No. 433 of 1980 (R504, 
H3703), Ad~istrative Interpretations No. 2.605-8005 issued May 14, 
1980, No. 2.605-8002 issued March 20, 1980, and 2.605-7905 issued April 
13, 1979. Because the transaction is a loan by a third party rather 
than a bona fide financed sale by the ho:rreowner, the earlier interpre­
tations do not apply. 

Your first question was what maximum rate may an individual lender 
charge on a loan to an individual horrebuyer secured by a second rrortgage 
on the residence teing bought when the buyer is using the loan in con­
junction with a new first rrortgage loan to finance the pLirc..lrase of the 
residence. Consurrer Protection Code Section 3.104 [S.C. Code Arin. 
§37-3-104 (CUm. Supp. 1979)] defines "consurrer loan" in subsection (1) 
as: 

.•. a loan made by a person regularly engaged in the business of 
making loans in which: 

(a) the debtor is a person other than an organization; 
(b) the debt is incurred primarily for a personal, family or 
household purpose; 
(c) either the debt is payable in installrrents or a loan 
finance charge is made; and 
(d) either the principal does not exceed [$32,500] or the debt 
is secured by an interest in land. (Errphasis added) 

A loan to an individual secured by a second rrortgage on the horre he is 
purchasing as his residence automatically has the elements of the defini­
tion in (a) through (d) even if the· loan is repayable in one payrrent as 
long as there will be a finance charge imposed. T'ne question becomes 
whether the individual making the loan is "regularly engaged in the 
business" of rnaking such loans, a c:[Uestion whicJ1 can only be answered on 
a case by case basis. 

In Administrative Interpretation }b. 3.104-7511 issued October 22, 1975 
we said t.~t a person "regularly engages" in maJdng consurrer loans when 

TELEPHONES (AREA CODE 803l 

ADMINISTRATION 
758·3017 

CONSUMER COMPLAINTS 
. 7S8·2040 

WATS 1·800·922·1S94 

PUBLIC INFORMATION 
758·7S46 

NOTIFICATION 
758·8587 

CONSUMER ADVOCACY 
758·8996 



AdrrJnistrative Interpretation No. 1.202a-8013 
October 14, 1980 
Page 2 

the loans are made in the regular course of business as opposed to 
isolated incidents. We IX>inted out that a determi.11ation of a l0.1der 's 
:t:eing regularly engaged in the business of making consurrer loans does 
not depend on the volwre or :t=er9entage of business or whethc~r it is a 
major or minor endeavor. See Declaratory Ruling No. 6.201-8006 of June 
26, 1980 in which we determined tl1at Edgefield County Hospital was 
regularly engaged in the business of making consumer credit sales al­
though only a small :t=ercentage of the hospital's charges v.rere repaid on 
a deferred payment plan. In our opinion, if an individual holds himself 
out as being available for making loans to other individuals pr~uarily 
for a :t=ersonal, family, or household purpose rather than making only an 
occasional loan to a friend or relative in unique circumstances, he is 
regular 1 y engaged in the business of making conswrer loans. This asswnes 
that the loans are payable in instalments or a finance charge is made 
and the loans are for no rrore than $32,500 or secured by land. 

Section 37-1-202a of the Consuner Protection Code (Olffi. Srrpp. 1979) 
provides: 

A consumer loan not excluded by §37-1-202 of the 1976 Code shall be 
subject to all provisions of the Consumer Protection Code, provided 
that for purposes of this section, a person other than an organiza­
tion who makes not rrore than five consumer loans in a yea.r shall be 
deemed to be a supervised financial organization. (Emphasis added) 

T'tiat section \vas added by Section 2 of Act No. 7 of 1979 w'.ne11 certain 
first rrortgage loans to build or purc.."'lase a residence were excluded from 
the ConsUirer Protection Code by Section 5. CPC §1.202(11), S.C. Code 
Ann. §37-1-202 (Olffi. Supp. 1979). Because t..'le loans in your question 
are second rrortgage rather than first rrortgage loans and are not other­
wise excluded, Section 37-1-202a permits an individual who makes such 
loru'1S and is regularly engaged in the business of making consun.l~r loans 
but makes not rrore than five such loans in a year to charge the same 
maximum rates as a supervised financial organization [CPC §1.301(17); 
S.C. Code Ann. §37-1-301 (CUm. Supp. 1979)]. Only supervised financial 
organizations and persons licensed to make supervised loans are authorized 
to charge rates not in excess of those pennitted for supeDrised lenders. 
CPC §3.502; S.C. Code Ann. §37-3-502 (Olffi. Supp. 1979). Conswrer 
Protection Code Section 3.201 [S.C. Code Ann. §37-3-201 (Olffi. Supp. 1979 
as amended by §2 of Act No. 433 of 1980)] permits sur:;ervised lenders to 
charge up to a graduated rate of 36% annual percentage rate on the first 
$390, 21% on arrou...nts over $390 up to $1,300 and 15% on annunts over 

. $1,300 or a flat rate of 18% annual percentage rate in subsection (2). 

Assuming the individual is not licensed but does make 1rore thr'il1 five 
consUirer loa!1S in a year, he is entitled to charge not rrore than the 
maximun1 rate penni tted for non-su:p=rvised lenders in subsection ( 1) of 
amended Section 3.201 which is a rraxirnum 18% annual percentage ra·te. 

If the individual lender is not regularly engaged in the business of 
making conswrer loans (o:r: if the loan were primarily for a business 
ra-G"'ler than a r:;ersonal, family or household purpose) and the J.oan is. for 
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more ·than $25,000, the parties rray agree to any rate of fi.Dance charge 
under arrended Section 3.605 of the Consumer Protection Code [S.c. Code 
Ann. §37-3-605 (CUm. SUpp. 1979 as amended by §3 of Act No. 433 of 
1980)]. Or if the loan is·a non-consumer loan, regardless of the amount, 
the two individuals may enter into a written agreement to bring the 
transaction under the Consumer Protection Code under the authority of 
amended Section 3.601 [S.C. Code Ann. §37-3-601 (Cum. Supp. 1979 as 
amende::] by §6 of Act No. 433 of 1980)]. If the parties so agree, the 
loan will be subject to the Consumer Protection Code i.ncluding a maximum 
18% annual percentage rate. Otherwise, as you p:>inted out, South carolina 
Code Section 34-31-30 has an 8% rate ceiling for non-consurner loans that 
may be applicable to a loan of $25,000 or less. See also §34-13-120 for 
loans rrade by "lending agencies" at no nnre than a 7% add-on rate. 

Your second question was essentially the same as the first e·xcept the 
second mortgage loan to the i.ndi vidual for the purpose of payi..ng off the 
equity in the residence is in conjunction with the homebuyer's assump­
tion of the existing first mortgage loa.'1 on the residence rather than a 
new loa.Tl. The answer is the same as for your first question. There is 
no distinction retween tl-Je two second mortgage loans for purposes of t.he 
Consumer Protection Code. 

Your third tJUestion involved the same facts as the first two questions 
except the borrower already owns the residence and therefore the loan is 
not to assist in purchasing the residence although it is for a personal, 
family or household purpose. Again, the answer would re the san:e as for 
the first two questions. There is no distinction retween purchase rroney 
second mortgage loans and non-purchase rroney second rrortgage loans for 
purposes of 'naximLm1 rates under the Consumer t>rotection Code. 

In surrma.ry, it is the opinion of this Depart.rrent that an individual may 
make a s:~cond mortgage consumer purpose loan to another individual at a 
rate not in excess of that permitted for supervised lenders if he is 
regular 1 y en':Jaged in the business of making consumer loans but makes not 
more than five in one year. If the individual makes rmce than five 
consumer loans in one year, he is restricted to no nnre than the 18% 
annual percentage rate permitted for non-supervised lenders w1less he 
obtai.ns a supe:cvised lender's license. Further, if the individual is 
not regular 1 y engaged in making consumer loans (or if the loan is for a 
business pur_pose) , he and the borrower may agree to bri.Dg the second 
mortgage loan under the Consuner Protection Code at a rate not exceeding 
18%. annual percentage rate. Finally, if the i.ndividual makes a non­
consumer second nortgage loan of rrore t.han $25,000, he and the oo.rrower 
may agree to any rate of fi.nance charge. 
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